În această ediție:
- Modificări aduse Codului Muncii
Legea nr. 213/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 893 din data de 30 septembrie 2020 și a intrat în vigoare în data de 3 octombrie 2020.
Redăm în cele ce urmează sumarul principalelor modificări legislative:
Reglementarea concilierii ca modalitate de soluționare a conflictelor individuale de muncă
Noile modificări introduc posibilitatea ca, în cazul unor conflicte individuale de muncă, acestea să fie soluționate pe cale amiabilă, prin procedura concilierii.
Concilierea este definită ca fiind o modalitate de soluționare amiabilă a conflictelor individuale de muncă, cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii. Acest consultant poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii.
Consultantul extern va fi ales de către părți, onorariul acestuia urmând a fi suportat conform înțelegerii părților.
În cazul în care, în cadrul concilierii, părțile ajung la o înțelegere, consultantul extern va redacta un acord care va conține înțelegerea părților și modalitatea de stingere a conflictului.
Procedura de soluționare amiabilă a conflictelor individuale de muncă, va trebui prevăzută și prin Regulamentul Intern aplicabil.
Apelarea la un consultant extern specializat în legislația muncii în cadrul cercetărilor disciplinare
Conform noilor modificări, pentru efectuarea cercetării disciplinare, angajatorul va putea apela la serviciile unui consultant extern specializat în legislația muncii.
De asemenea, în cadrul cercetării disciplinare și salariatul poate alege să fie asistat de către un consultant extern specializat în legislația muncii.
Alte proceduri în cadrul cărora se poate apela la serviciile unui consultant extern
La negocierea, încheierea sau modificarea contractului individual de muncă oricare dintre părți poate fi asistată de către un consultant extern specializat în legislația muncii.
De asemenea, în organizarea activității de resurse umane și salarizare, angajatorii pot apela la servicii externe specializate în resurse umane și salarizare, care vor fi coordonate de către un expert în legislația muncii.
Pentru mai multe informații, echipa Radu și Asociații SPRL vă stă la dispoziție.
Pregătit de către:
Ana Flueran – Senior Associate, Radu și Asociații SPRL
Pentru informații suplimentare, persoanele de contact sunt:
Radu Diaconu – Associate Partner, Radu și Asociații SPRL
Anca Atanasiu – Managing Associate, Radu și Asociații SPRL