Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL este o entitate membră a Ernst & Young Global Ltd.
Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000
RO || EN
În această ediție:

Legea nr. 223/2020 pentru simplificarea și debirocratizarea transferului de părți sociale și a vărsării capitalului social prin modificarea Legii societăților nr. 31/1990 (Legea 223/2020) a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1018 din 2 noiembrie 2020 și a intrat în vigoare la data de 5 noiembrie 2020.

Redăm în cele ce urmează sumarul principalelor modificări legislative:

Simplificarea transferului părților sociale către terți în cazul societăților cu răspundere limitată

Modificarea principală adusă transferului către terți a părților sociale este eliminarea procedurii din două etape. Astfel, ca urmare a modificării Legii Societăților nr. 31/1990, transferul către terți a părților sociale ale societăților cu răspundere limitată este simplificat și poate fi efectuat într-o singură etapă fără obligația de a respecta o perioadă de opoziție de 30 de zile.

Ca urmare a modificării aduse Legii Societăților nr. 31/1990, dacă actul constitutiv al societății cu răspundere limitată nu prevede altfel, transferul părților sociale către terți este permis numai dacă este aprobat de asociații reprezentând cel puțin ¾ din capitalul social al societății.

Înlăturarea cerinței cu privire la capitalul social minim de 200 Lei pentru societățile cu răspundere limitată

O modificare semnificativă adusă de Legea 223/2020 este eliminarea cerinței privind capitalul social minim și valoarea minimă a unei părți sociale pentru societățile cu răspundere limitată. Astfel, ca urmare a noii modificări, condiția prevăzută de Legea Societăților nr. 31/1990 pentru capitalul social al societăților cu răspundere limitată este ca acesta să fie împărțit în părți sociale egale. După intrarea în vigoarea a Legii 223/2020, Oficiul Național al Registrului Comerțului a publicat pe pagina sa oficială un comunicat în care menționează că: „valoarea capitalului social al unei societăți cu răspundere limitată nu poate fi mai mică de 1 Leu…” având în vedere obligația de a avea un capital social împărțit în părți sociale egale.

Totodată, cerința depunerii la Oficiul Registrului Comerțului competent a dovezii efectuării vărsămintelor la momentul înmatriculării unei societăți cu răspundere limitată a fost eliminată. 

Modificări privind documentele care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social

Conform recentelor modificări, se înlătură cerința ca la înmatricularea unei societăți și la schimbarea sediului social, să se efectueze o înregistrare separată la autoritățile fiscale a documentului care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinația de sediu social. O asemenea înregistrare urmează să fie realizată de către Oficiul Registrului Comerțului competent și de autoritățile fiscale.

Legea 223/2020 își propune să reducă birocrația, timpul și costurile necesare înmatriculării unei societăți cu răspundere limitate și transferului de părți sociale către terți, având un impact semnificativ asupra mediului de afaceri din România, inclusiv în ceea ce privește tranzacțiile transfrontaliere.

Pentru mai multe informații, echipa Radu și Asociații SPRL vă stă la dispoziție.

 

Pregătit de către:
Raluca Herăscu – Senior Associate, Radu și Asociații SPRL

Pentru informații suplimentare, persoane de contact sunt:
Radu Diaconu – Associate Partner, Radu și Asociații SPRL
Georgiana Nichita – Managing Associate, Radu și Asociații SPRL