În această ediție:
-
Reintroducerea indemnizației de șomaj tehnice
Ordonanța de urgență nr. 2/2022 privind stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situația epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative (“OUG 2/2022”) a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 61 din data de 20 ianuarie 2022 și a intrat în vigoare la aceeași dată.
OUG 2/2022 reintroduce acordarea de către stat a indemnizației de șomaj tehnic începând cu 20 ianuarie 2022 până la data de 31 martie 2022.
Anterior intrării în vigoare a OUG 2/2022, indemnizația de șomaj tehnic a fost acordată până la data de 31 decembrie 2021. Astfel, pentru perioada 1 ianuarie -19 ianuarie 2022, indemnizațiile de șomaj tehnic nu sunt suportate de către stat.
Redăm în cele ce urmează sumarul principalelor aspecte reglementate de OUG 2/2022:
Care este valoarea indemnizației de șomaj tehnic?
Valoarea indemnizației de șomaj tehnic este de 75% din salariul de bază al salariatului al cărui contract de muncă este suspendat, în limita a 75% din salariul mediu brut la nivel de țară pe anul 2022.
Cine beneficiază de această indemnizație?
- Salariații angajatorilor care își reduc sau întrerup temporar activitatea, total sau parțial, în urma restricțiilor impuse în timpul stării de alertă; și
- Salariații angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcțiile de sănătate publică
Cine nu beneficiază de indemnizația de șomaj tehnic?
- Salariații instituțiilor și autorităților publice; și
- Salariații angajatorilor care se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitățile suspendate sau asupra cărora sunt impuse restricții din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2
Șomajul tehnic și Kurzarbeit
Angajatorii pot solicita într-o luna calendaristică atât acordarea indemnizației de șomaj tehnic, cât și decontarea indemnizației Kurzarbeit, după cum urmează:
- pentru aceeași perioadă din lună, dar pentru salariați diferiți; sau
- pentru același salariat, dar pentru perioade diferite din lună
Mai multe detalii despre Kurzarbeit regăsiți aici.
Alte categorii de persoane a căror activitate a fost afectată de pandemia de Covid-19 precum profesioniștii, persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, sportivii etc. sunt de asemenea sprijiniți de către stat și pot beneficia de o indemnizație ce nu poate depăși 75% din salariul mediu brut la nivel de țară pe anul 2022.
Pentru mai multe informații, echipa Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL vă stă la dispoziție.
Pregătit de către:
Alexandra Păduraru - Senior Associate, Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL
Pentru informații suplimentare, persoane de contact sunt:
Radu Diaconu – Avocat asociat coordonator, Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL
Anca Atanasiu – Managing Associate, Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL