La începutul anului 2020, foarte puțini oameni și-ar fi putut imagina noile stiluri de viață generate de pandemia COVID-19. Guvernele, organizațiile, familiile, prietenii și comunitățile din întreaga lume au o nouă paradigmă în ceea ce privește sănătatea publică, siguranța la locul de muncă și interacțiunea personală.
Unul dintre domeniile de interes este munca la distanță. Proiectarea unui program eficient de muncă la distanță necesită realizarea unui echilibru între diferite considerente, inclusiv sănătate și siguranță, fiscalitate, legislația muncii, considerații privind confidențialitatea și viața privată, precum și costuri.
Avocații noștri din întreaga lume, specializați în dreptul muncii, au identificat o serie de probleme mai largi care afectează modul în care angajatorii își gestionează forța de muncă. În primul rând, este vorba despre costul echipării cu tehnologia necesară muncii la distanță a echipelor care, anterior, își desfășurau activitatea de la birou, fără a neglija totuși reducerea potențială a costurilor imobiliare. În al doilea rând, există importanța menținerii culturii organizației, în ciuda distanței fizice. În al treilea rând, poate exista un impact al muncii la distanță în funcție de sectorul în care își desfășoară activitatea organizația. Uneori, munca la distanță nu poate fi luată în considerare din cauza naturii muncii, iar angajatorul trebuie să se concentreze pe crearea unui loc de muncă sigur fie că este vorba despre o fabrică sau de un birou. Și, în cele din urmă, competitivitatea pieței globale a forței de muncă a devenit și mai acerbă, deoarece importanța locației fizice a unei persoane devine mai puțin semnificativă.
În această ediție, avocații specializați în dreptul muncii din cadrul rețelei globale EY Law prezintă considerațiile cheie pentru regândirea modului în care se prestează munca în 42 de jurisdicții din întreaga lume. Colega noastră, Anca Atanasiu, a vorbit despre principalele aspecte ce trebuie avute în vedere în cazul muncii la distanță în România.
Global labor and employment law strategic topics, December 2020 Edition